Instruirea medicilor — o nouă etapă în acordarea ajutorului copiilor bolnavi

MOSCVA_sertif

Neglijența adulților deseori aduce daune ireparabile sănătății copiilor. Anual în Moldova 20 de copii beau din curiozitate substanțe chimice de uz casnic, esențe sau alte băuturi periculoase. Arsurile esofagului și stomacului sunt foarte dureroase. Iar rezultatul refacerii acestor arsuri sunt cicatrice care provoacă îngustarea esofagului. Copiii nu pot să se alimenteze corespunzător, pentru că prin esofagul îngustat trec doar alimente lichide, nu adaugă kilograme, au deficiențe în dezvoltare. Pentru rezolvarea problemei cu esofagul îngustat în Moldova se folosea  metoda ”oarbă” de lărgire a structurilor esofagului, dar această metodă provoca un procent mare de complicații. Instruirea unui specialist în lărgirea esofagului sub supravegherea vizuală cu ajutorul tehnologiilor contemporane a devenit o necesitate în secția de endoscopie.

Noi l-am ajutat pe Victor Rașcov, medic de categorie superioară, șeful secției de endosopie al Centrului mamei și copilului, să meargă la instruire la Moscova, la clinica ”N.Filatov”.  Specialiștii clinicii au fost prietenoși cu medicul nostru și cu mare ardoare și-au împărtășit cunoștințele și abilitățile. Victor Rașcov a luat parte la toate procedurile care s-au petrecut în cabinetul de endoscopie. El a învățat tehnicile principale metodei de lărgire a esofagului, tehnicile de prelucrare și dezinfectare a aparatelor și accesoriilor utilizate în timpul tratamentelor intracavitare. Mai devreme, AO ”Salvați Viața” a luat parte la achiziționarea aparatelor pentru secția de endoscopie al Centrului mamei și copilului, de aceea acum în secție nu este doar aparataj necesar pentru efectuarea lărgirii structurilor esofagului cicatrizat după arsură, ci și un specialist calificat, pregătit pentru complicata procedură de lărgire a esofagului sub supraveghere vizuală.

Mulțumim tuturor care a ajutat ca aceasta să devină realitate! Planificăm ca și mai departe să susținem și să participăm la dezvoltarea muncii în această secție.

Deasemenea dorim să vă anunțăm despre două achiziții care au fost făcute în cadrul proiectului ”Ajutor secțiilor pediatrice ale spitalelor din RM”:

La data de 15.10.2015 a fost procurat un loc de soluție fiziologică pentru secția de hematologie al Institutului de oncologie al RM în valoare de 10 015 lei;

La data de 28.12.2015 au fost procurate testere pentru analize biochimice pentru Spitalul clinic pentru copii Nr.1 din Chișinău în valoare de 8 100 lei.

endoscop1

Нравится
Partener